• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Özgeçmiş

 Prof.Dr.Yavuz Öztürkler

1969 yılında Kars'ın Sarıkamış ilçesinde doğdu.

1991 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kars Veteriner Fakültesinden mezun oldu.

1992 yılında Atatürk Üniversitesi Kars Veteriner Fakültesi Doğum ve Reprodüksiyon Hastalıkları, Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladı.


1996 yılında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalında doktora eğitimini tamamladı.


1997 yılında Yardımcı Doçent oldu.

1998 Mart-Eylül ayları arasında Japonya'da biyoteknoloji kursuna katıldı. Kobe Üniversitesi Hayvan Üreme Bilimleri ve Biyoteknolojisi Bölümünde Prof.Dr.Masashi Miyake’nin rehberliğinde “Memeli oostilerinin partenogenetik aktivitesi ile embriyo elde edilmesi üzerine laboratuvar çalışmaları yaptı.Üreme biyoteknolojisi üzerine bilgi ve deneyimini geliştirdi, embriyo transferi ” çalışmalarına katıldı.

Ülkemizin veterinerlik alanında sayılı uluslararası dergileri arasında  yer alan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi yayın yürütme kurulunda görev yaptı ve derginin SCI-Expanded kategorisine girmesi için ilk çalışmalara önemli katkılarda bulundu (1998-2000). Aynı yıllar içerisinde Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü yönetim kurulu üyeliği yaptı.


2000-2015 yılları arasında Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anabilim Dalı Başkanlığını yürüttü. Bu süre zarfında 1 yıl süre ile Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanlığı da yaptı.


2003 yılında Doçent ve 2008 yılında Profesör oldu.


2005-2007 yılları arasında DPT ve TUBİTAK destekli projelerle “Koyunlarda IVF ve embriyo üretimi” çalışmalarını başlattı.

2008 yılında Viyana'da çeşitli boğa yetiştirme,sperma üretimi ve sunit tohumlama istasyonları ve Hollanda'da(Utrecht Üniversitesi Veteriner Fakültesi) kısa süreli mesleki geziler yaparak bilimsel inceleme ve gözlemler yaptı.

2006- 2012 yılları arasında 3 dönem Kars-Ardahan-Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığını yürüttüğü dönemde Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde “Bin Köyde Bin Seminer” adlı etkinlik kapsamında geniş çaplı yetiştirici bilinçlendirme eğitim programları gerçekleştirdi, aynı dönemde yerel bir televizyon kanalında “Hayvancılıkta Bilinçli miyiz?” adlı programları hazırladı ve sundu. Bununla birlikte yörede hayvan ve insan sağlığını tehdit eden Brusella hastalığının azaltılması için yapılan çalışmalara katkı sundu.Bölge Veteriner Hekimleri Odası uhdesinde çeşitli sertifika kursları düzenledi.

2019- 2020 yılları arasında Azerbaycan’da Gence-Göygöl Hayvancılık Bilimsel Araştırma Enstitüsünde (HETI) "Koyunculukta ıslah ve seleksiyon organizasyonu” adlı proje kapsamında 1 aya yakın süre ile yürütücü olarak görev yaptı.

2021 yılı içerisinde “Etçi sığırlarda damızlık ithali yapmadan Sığırlarda embriyo transferi, çekirdek damızlık sürü oluşturulması ve dondurulmuş sperma üretimi” ile ilgili olarak İtalya ve Polonya’da ziyaretler gerçekleştirdi ve pratik uygulamalar yaptı. İki kez  (2021 ve 2024) Teksas Üniversitesi(TA&MU)’nde BCSC (Etçi sığır kısa kursu) kursuna katılarak, etçi sığırlarda yumurta hücresi toplama (OPU), tüpte döllendirme (IVF) ve Embriyo üretimi ile ilgili olarak pratiğe dönük gözlemlerde bulundu.

2015 yılında yayın hayatına başlayan Türkiye’nin ilk ve tek peynir dergisi Cheese Life Magazine’nin 2021 yılına kadar editörlüğünü yaptı.

2019 yılının Ekim ayında Antalya Ticaret Borsas’nın düzenlediği 10. Yörex fuarına davet edildi, Türkiye’nin coğrafi işaretli peynirlerini tanıtarak katılımcılara peynir söyleşileri yaptı. Aynı fuarda Ardahan SERKA kurumunun davetlisi olarak Ardahan’ın kalkınmasında peynirin rolü üzerine bir sunum yaptı.

2018 yılında Türk Hava Yolları’nın daveti ile Çin’nin Güney Guanzou şehrinde seyahat acentalarına ve sosyal medya fenomenlerine Türk peynirlerini tanıttı ve  konferans verdi.

2021 yılında Türkiye’de ilk Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği’ni (VEMTED, https://www.vemted.org/) kurdu ve Uluslararası Embriyo Teknoloji Derneği (IETS) ile partnerlik geliştirdi, dernek marifetiyle çeşitli webinarlar ve “Sığırlarda Embriyo Transfer Kursları” düzenledi.


2021-2024 yılları arasında nesli tükenmekte olan ve Kars-Ardahan’a adapte olmuş, geçmişte meşhur Kars süt ürünlerinin, kaşar ve gravyerinin lezzetini veren Zavot adlı yerel ırkın gen bankasını oluşturmak üzere biyoteknolojik (Embriyo ve spermanın dondurulması,embriyo transferi ve suni tohumlama) çalışmaları yürüttü.


2016 yılında Kaz yetiştiriciliği ile ilgili Türkiye Klinikleri dergisinde özel sayı çıkarttı.

2021-2024 yılları arasında Türkiye’de ilk defa ülkemizde canlı damızlık stoğu ve genetik genetik kaynağı olmayan, dünyada ilk 10’da yer alan ve yemden yararlanma kabiliyeti ile ABD'de ikinci sırada bulunan meşhur bir etçi ırkın (Beefmaster) genetik seleksiyonlu donmuş embriyolarını Amerika Birleşik Devletlerinden (Teksas) getirterek Beefmaster Sığır Yetiştiriciliği Birliği (BBU) ile işbirliği ve Teksas Üniversitesi’nden teknik destek alarak uluslararası bir proje yürüttü. Proje sonunda elde ettiği çekirdek sürüyü Tarım ve Orman Bakanlığı tesislerine teslim etti ve canlı damızlık ithal etmeden, canlı damızlıkların çok daha ucuza (yarı yarıya) mal edilebileceğini ve benzer projelerin yürütülebileceğini kamu oyu önünde yaygın haberlerle gösterdi. Projenin tanıtım ve sonuç değerlendirme toplantılarına dönemin Tarım ve Orman Bakanları  (Sayın Prof.Dr.Vahit KİRİŞÇİ ve Sayın Dr. İbrahim YUMAKLI) bizzat katılarak destek ve takdirlerini dile getirdiler. Projeler, Yüksek Öğretim Kurumu ve Tarım ve Orman Bakanlığının üst düzey yöneticileri nezdinde ilgi ve takdir gördü. Halen sperma ve embriyo elde edilerek çiftliklere dağıtılması beklenen Beefmaster damızlıklardan önemli genetik katkılar elde etmek için TAGEM ve TİGEM düzeyinde çalışmalar yapılmaktadır.

Hırvatistan Zagrep Veteriner Fakültesi ve  Cezayir Souk Ahras Üniversitesi ile Kafkas Üniversitesi'nin karşılıklı işbirliği protokolü imzalaması sürecine katkı sundu.

Amerika Birleşik Devletleri Iowa Üniversitesi Hayvan Bilimleri Bölümünden  reprodüktif biyoteknoloji alanında önemli çalışmaları olan Prof.Dr.Curtis R.Youngs'ın davet edilerek,   öğretim elemanları ve öğrencilere "Genetik seleksiyon,gen düzenlenmesi ve diğer biyoteknolojilerin hayvancılıkta kullanımı" , yetiştiricilere ise "Sığırlarda dölveriminin artırılması"üzerine sunduğu seminer etkinliklerine önemli katkılar sağladı.

25’i SCI/SCI expanded kapsamında olmak üzere 91 adet makale ve eserleri bulunmaktadır.

10 adet Ulusal projenin 8’inde danışman veya araştırmacı sıfatı ile yer alırken, biri TUBİTAK destekli olmak üzere iki projede yürütücü olarak görev yaptı.

Spermanın dondurulması, ineklerde döl verimini artırma üzerine çözüm yaklaşımları, in vitro fertilizasyon (tüpte döllendirme) ve embriyo transferi gibi üreme biyoteknolojileri üzerine devam eden /tamamlanmış projeleri ve yayınlanmış eserlerinin yanı sıra, bilim alanı ile ilgili çok sayıda bilimsel araştırma makalesi, bir adet uluslararası kitap editörlüğü, üç adet kitapta bölüm yazarlığı ve biri peynir üzerine olmak üzere farklı konularda yayınlanmış iki adet kitabı bulunmaktadır.

Çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Hayvancılık ve yöresel kalkınma ilgili bir çok konferansa, festivale konuşmacı, panelist ve oturum başkanı olarak davet edilmektedir.

2024 yılı Ekim ayında Kazakistan’da 1 ay süre ile Semey Üniversitesi Veteriner Fakültesinde ders verdi. Halen Azerbaycan Lenkeran Üniversitesi’nde Veteriner Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarını yapmakta ve aynı zamanda ders vermektedir.

Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği, TürkVeteriner Jinekoloji Derneği, Kars -Ardahan -Iğdır Veteriner Hekimleri Odası ve Kars Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı asil üyesidir. Halen Kafkas Üniversitesi kadrosunda öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği (VEMTED) Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Şimdiye kadar bir yüksek lisans tezi yönetmiş ve halen devam eden iki adet doktora tez danışmanlığı devam etmektedir.


İngilizce bilmektedir.
Evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.891336.0351
Euro37.056237.2047
Hava Durumu
Üyelik Girişi
Saat
Site Haritası