EBK GERİ GELMELİ
EBK GERİ GELMELİ
Eti neden pahalı yediğimize ilişkin olarak daha önce beyanatlarda bulunmuş, havada ithalat kokusu olduğunu ve üretimden kopuş sürecinin bu sonuca sebep olduğunu belirtmiştik. Bugün geldiğimiz noktada et 35 TL’ye kadar tırmandı ve artış devam eğilimi göstermektedir. Dana etinde yüzde 35, koyun etinde yüzde 52 artış var. Dünyada en pahalı eti yiyen ülke olduk. Öyle ki, bizden sonra ikinci sırayı eti bizden 9 dolar daha ucuza yiyen Almanya takip etmektedir. Oysa Almanya’nın kişi başına düşen milli geliri bizden 6 kat fazla. Piyasaya at, eşek etleri veya hileli etler sokulduğuna dair haberler gelmeye başladı. Tüketicilerin keyfi kaçtı, herkes balık etine veya piliç etine yönelince, beyaz et ve balık piyasasında da yükselişler başladı. Beş liraya yememiz gereken hamsi 10 Liraya kadar yükseldi. Rusya’ya yapılacak piliç ihracatını takiben beyaz ette de ani yükselişler kapıda. Kanatlı sektörü daha kayıtlı ve düzenli işlediğinden kırmızı etteki dalgalanmaların uzun süreli görülme olasılığı zayıftır. Oysa kırmızı ette durum aynı değildir. Kırmızı et piyasasında ipin ucunu kaçırmak kolay yakalamak zordur. Çünkü hayvancılık sektörü, besicilik piyasası ve borsası yeterince örgütlü ve kayıt altında değildir.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da zamansız özelleştirilen EBK’ların yerlerinde konutlar veya başka yapılar yükselmeye başlamasının acı bir tablo olduğunu da belirten Öztürkler, “28'i kombina olmak üzere yurt genelindeki 35 tesisten 28'inin özelleştirme adı altında küçük miktarlara satılması sonucu EBK Genel Müdürlüğüne bağlı 4’ü Doğu’da, 1’i Güneydoğu’da olmak üzere Türkiye’de toplam 8 kombina kaldı. Kısaca EBK’lar hayvancılığın kalesiydi. İyileştirmeler ve yeni düzenlemeler yapılarak karlı hale getirilebilecekken 90’lı yıllardan itibaren EBK’ların özelleştirilmesi doğru değildi.
“Tarım Bakanımıza göre büyük besiciler ellerindeki hayvanları piyasaya sürmeyerek suni fiyat artışına sebep olmaktadırlar. Bakanımızın bu tespiti EBK’ların gerekliliğini doğrular niteliktedir. Oysa eskiden devlet piyasada istediği düzenlemeyi EBK’lar aracılığıyla yaparak üreticinin aracı kullanmadan hayvanlarını getirip kolayca paraya çevirmesini sağlamakta, piyasayı koşullara göre ve spekülatörlere meydan vermeden yönetebilmekteydi. Eskiden devlet EBK’larıyla tüketiciye ve üreticiye yeterince güven vererek iki kesim arasındaki dengeyi rahatlıkla temin edebilmekteydi. EBK’ların zamansız piyasadan çekilmesi hayvancılığın belini kırdı. Günümüzde yükselen et fiyatlarını devlet kontrol edemiyorsa bunun en önemli nedenlerinden biri elinde EBK’ların veya benzer kurumların yeterince olmayışıdır. Hayvancılıkta yeni çıkarılan umut verici hibe ve teşvik uygulamalarının amacına ulaşması için de EBK ve benzer kurumlara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak, bir U dönüşü yapılarak geçmişte yapılan yanlışlık düzeltilmeli ve güçlü mevzuatlarla donatılmış olarak EBK’lar yeniden kurulmalıdır”.13.02.2010
Yayınlandığı haber linki: http://www.karsmanset.com/haber/ebk-geri-gelmeli-1237.htm